Breaking Social - Engels ondertiteld

Prikkelende documentaire over moedige burgers die in opstand komen tegen hun corrupte overheid en bedrijven die zich verrijken over de rug van anderen. Met een bijdrage van Rutger Bregman.

Documentaire
Tijden & Tickets

Hard werken en netjes belasting betalen – dat is de taak van de gehoorzame burger. Maar dit ‘sociaal contract’ lijkt behoorlijk afgebrokkeld. Mensen die het makkelijkst geld verdienen, geven daar het minst voor terug: ze sluizen kapitalen weg naar belastingparadijzen, boren voor een zacht prijsje de grond leeg, gebruiken hun politieke macht om nog meer geld te verdienen.

In deze soms droef, soms hoopvol stemmende inventarisatie van het afkalvende systeem toont filmmaker Fredrik Gertten hoe corruptie en sociale ongelijkheid een wereldwijd toenemend probleem vormen, maar dat er óók nog genoeg mensen zijn die deze trend willen keren. Activisten in diverse landen vertellen wat hen deed besluiten om in opstand te komen, en hoe ze worden tegengewerkt.

Beelden van hun dagelijks leven worden afgewisseld met bespiegelingen van de Nederlandse historicus Rutger Bregman (auteur van de bestseller DE MEESTE MENSEN DEUGEN) en de Amerikaanse auteur Sarah Chayes, die zoeken naar een antwoord op de vraag of corruptie wereldwijd zal winnen, of dat eerlijkheid toch het langst duurt. (bron: www.idfa.nl)

Inleiding & nagesprek

Voor vertoning van de documentaire vindt er een inleiding plaats (taal: Engels). De inleiding wordt verzorgd door Sebastian Reyes Molina. Hij werkt als universitair docent bij Philosophy of Law. In het verleden werkte hij in Chili als advocaat.

Fredrik Gertten, Zweden, Nederland, Noorwegen, Zwitserland, Finland, 2023, 93 min. Engels & Spaans gesproken, Engels ondertiteld.