Play

Boyhood - Linklater in focus

Het opus magnum van Richard Linklater volgt het leven van een heel gewone Amerikaanse jongen over een periode van twaalf jaar. We zien hoofdrolspeler Ellar Coltrane letterlijk opgroeien.

Klassieker
Tijden & Tickets

Om je voor twaalf jaar als acteur te verbinden aan een regisseur die een uitzonderlijk project voor ogen heeft, behelst een zeker risico; in die tijd kan er op elk gebied veel veranderen. In dit geval ging het hoge risico gepaard met hoog rendement: BOYHOOD bleek een meesterwerk.

Gefilmd over een periode van twaalf jaar, vangt Richard Linklater (BEFORE MIDNIGHT) in verbazingwekkend detail de jongensjaren van de Texaanse Mason. Als de film begint is Mason zes jaar oud; twaalf jaar later is hij een man. Zijn ervaringen komen overeen met wat heel veel anderen ook meemaken: er zijn mooie en verdrietige momenten in zijn leven, feestjes en ruzies, liefdes en eenzaamheid. Het gefilmde portret gaat niet alleen over opgroeien, het familieleven en het vinden van je eigen identiteit, maar ook over het genadeloze verstrijken van de tijd. Je ziet de acteurs voor je ogen verouderen en veranderen, zonder kunstmatige ingrepen. Het resultaat is een ontroerend coming-of-age drama dat onder je huid kruipt: indringend, gedetailleerd, intiem, diepgaand en hartverwarmend. (av)


Ter gelegenheid van de release van HIT MAN, vertonen we onder de noemer Linklater in Focus een aantal hoogtepunten uit het oeuvre van Richard Linklater: DAZED AND CONFUSED, BOYHOOD en de BEFORE-filmreeks. Een unieke kans om deze klassiekers op het grote doek te (her)ontdekken.

Richard Linklater, VS, 2014, 163 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Ellar Coltrane, Patricia Arquette, Ethan Hawke, Lorelei Linklater.