Play

Blue Jean

Indrukwekkend speelfilmdebuut over een gymlerares die in het Engeland van Margaret Thatcher haar seksuele geaardheid angstvallig verborgen moet houden.

Tijden & Tickets

Engeland, 1988. De conservatieve regering Thatcher neemt een wet aan die de ‘promotion of homosexuality’ verbiedt, zogenaamd ‘om onze kinderen te beschermen’. Daardoor wordt het voor Jane, gymdocent op een middelbare school, onmogelijk om op haar werk openlijk uit te komen voor haar seksualiteit. In feite leidt ze een dubbelleven, want ze heeft al jaren een relatie met haar vriendin Viv, die zich steeds meer irriteert aan Jane’s terughoudendheid.

Het speelfilmdebuut van regisseur en scenarioschrijver Georgia Oakley geeft het tijdsbeeld uitstekend weer, mede door de schitterende hoofdrol van de debuterende Rosy McEwen en het prachtige camerawerk. BLUE JEAN is een meeslepend drama dat laat zien dat iedereen uiteindelijk zichzelf kan zijn, ondanks onverdraagzaamheid in de samenleving.

De film werd bekroond met de Publieksprijs van het Giornate degli Autori-programma van het filmfestival van Venetië en won vier British Independent Film Awards, waaronder die voor Beste Hoofdrol en Beste Debuterende Scenarioschrijver. (bw)

Georgia Oakley, VK, 2022, 97 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Rosy McEwen, Kerrie Hayes, Lucy Halliday, Lydia Page, Stacy Abalogun.