Play

Blind Ambition

Van vluchteling tot topsommelier. Feelgood documentaire over het ongelooflijke verhaal van vier mannen uit Zimbabwe die deelnamen aan de World Blind Wine Tasting Championships.


Tijden & Tickets

Tinashe, Pardon, Joseph en Marlvin zijn de helden van dit verhaal. Zo’n tien jaar geleden besluiten ze hun thuisland Zimbabwe, dat gebukt gaat onder het schrikbewind van Robert Mugabe, te ontvluchten. Ze zijn niet de enigen: miljoenen Zimbabwanen vluchten naar Zuid-Afrika op zoek naar werk. De vier mannen gaan eveneens naar Zuid-Afrika om aan de slag te gaan in de horeca. Maar om verder te komen dan de afwaskeuken, hebben ze een basiskennis van wijn nodig. Niet evident voor vier pinksterchristenen voor wie alcohol taboe is, afkomstig uit een land zonder wijncultuur.

Enkele jaren later hebben de vier zich ontwikkeld tot de meest gevierde sommeliers van Afrika. Samen besluiten ze deel te nemen aan de wereldkampioenschappen blindproeven in Bourgondië; een evenement dat bekend staat als de ‘Olympische Spelen van het wijnproeven’. En om de druk nog op te voeren wordt hun avontuur gevolgd door wijnliefhebbers en experts van over de hele wereld.

BLIND AMBITION is een opbeurende, hoopvolle documentaire die ons meeneemt op een buitengewone reis van de overstromingsvlakten van de Zambezi rivier via de townships van Johannesburg naar de glooiende wijngaarden en oude kastelen van Bourgondië. De film won de Publieksprijs tijdens het Tribeca Film Festival.

Robert Coe & Warwick Ross, Australië, 2021, 96 min. Sona, Frans & Engels gesproken, Nederlands ondertiteld.