Play

Black Girl - Engels ondertiteld

Het speelfilmdebuut van de meest gerenommeerde Afrikaanse filmmaker van de twintigste eeuw is een schrijnend drama over de lotgevallen van de Senegalese huishoudster van een Frans gezin.

Tijden & Tickets

Diouna is vanuit Senegal in Antibes beland en gaat aan de slag als hulp in de huishouding bij een Frans gezin. Haar werkgevers behandelen haar als een meubelstuk en tonen geen interesse in haar problemen. Ze heeft moeite om zich aan te passen aan haar nieuwe omgeving waardoor het kleine appartement waarin ze werkt stilaan een gevangenis wordt.

Ousmane Sembène begon zijn artistieke carrière als romanschrijver. In zijn romandebuut DE ZWARTE DOKWERKER (1956) vertelt hij over zijn ervaringen als dokwerker in de haven van Marseille. In zijn werk staan maatschappelijke thema’s als kolonialisme, racisme en vrouwenrechten centraal. Zijn speelfilmdebuut BLACK GIRL is een bewerking van een kort verhaal uit zijn verhalenbundel VOLTAÏQUE en bekritiseert de kolonialistische denkwijze van het zogenaamd postkoloniale Frankrijk. De film werd in 2016 gerestaureerd en wist vorig jaar een plek te veroveren in de ‘Greatest Films Of All Time’ poll van het toonaangevende Britse filmtijdschrift Sight & Sound.

Ousmane Sembène, Senegal, Frankrijk, 1966, 65 min. Frans gesproken, Engels ondertiteld. Met Mbissine Thérèse Diop, Anne-Marie Jelinek, Robert Fontaine, Momar Nar Sene, Ibrahima Boy..