Play

Birds of America

Een ode aan de grondlegger van de natuurbescherming: onderzoeker en kunstenaar John James Audubon, die met zijn tekeningen een grote diversiteit aan vogels onsterfelijk maakte. Na de film volgt een nagesprek met Raf de Bont, hoogleraar geschiedenis van de wetenschap en het milieu aan de Faculty of Arts and Social Science (Universiteit Maastricht).

NB: Deze film is Engels ondertiteld.
Tijden & Tickets

Adembenemende natuur, grote zwermen met uiteenlopende vogels: als natuuronderzoeker en kunstenaar stapte John James Audubon een waar paradijs binnen toen hij begin negentiende eeuw aankwam in de Verenigde Staten. Een kwetsbaar paradijs, realiseerde de Fransman zich al snel.

Filmmaker Jacques Loeuille brengt met BIRDS OF AMERICA een ode aan de man die niet alleen zichzelf, maar ook een grote diversiteit aan vogels onsterfelijk maakte dankzij verfijnde schilderingen vol kleur, energie en drama. Toonaangevend werk, dat uiteenlopende vogelsoorten vastlegde voordat die definitief van de aardbodem zouden verdwijnen.

Aan de hand van een route langs de Mississippi toont BIRDS OF AMERICA wat er in relatief korte tijd verloren ging door industrialisatie, hebzucht en onverschilligheid. Dieren werden uitgeroeid, indianenstammen opgejaagd, landschappen uitgewoond. Een trieste blik op wat de mens kan aanrichten. Maar ook een gepassioneerde ode aan wat de natuur ons te bieden heeft. (bron: www.iffr.com)

Nagesprek Raf de Bont
Na de film volgt een nagesprek met Raf de Bont, hoogleraar geschiedenis van de wetenschap en het milieu aan de Faculty of Arts and Social Science (Universiteit Maastricht). In het nagesprek gaat De Bont in op wildernis als problematisch concept in Birds of America. Was Aubudon, zoals de film suggereert, wel een strijder voor milieurechtvaardigheid? En hoe beoordeel je de relatie tussen mens en natuur zoals die door de documentairemakers wordt neergezet?

Jacques Loeuille, Frankrijk, 2021, 80 min. Frans & Engels gesproken, Engels ondertiteld.
3fce4b e62c5653733d4f88b2e73ff2039e10d5mv2 6172830a88313