Bijt

Stilistisch gedurfd speelfilmdebuut van de Limburgse filmmaker Guido Coppis met Reinout Scholten van Aschat in de rol van een destructieve man die lijdt aan een intense vorm van zelfhaat.

Tijden & Tickets

Het leven van Mark lijkt compleet mislukt. Hij is op zijn zachtst gezegd sociaal onhandig, zit vol onderdrukte gevoelens en de zelfhaat nadert het kookpunt. De kille troosteloosheid van zijn leefomgeving – nog extra aangezet door de sombere oranjetinten waarin de film is gedrenkt – helpt ook niet mee. Zelfs als Mark trompet speelt, klinkt het somber. Dan ontmoet hij, aan het sterfbed van zijn opa, Lisa. Ze blijkt bijna net zo destructief te zijn als hij. Kan zij hem wegleiden van de afgrond?

Het is bijna niet voor te stellen dat BIJT het debuut is van Guido Coppis (Venray, 1998). De afgelopen jaren heeft Coppis maar liefst veertien korte films gemaakt, waaronder VOOR HET SLAPEN GAAN en BELOFTE. Die ervaring is duidelijk terug te zien in deze film, een trefzekere stijloefening met een inktzwart gevoel voor humor. Leuk weetje: de poster van de film is ontworpen door Andrzej Pagowski, die ook de affiche maakte van A SHORT FILM ABOUT KILLING van de Poolse regisseur Krzysztof Kieślowski, een van Coppis’ voorbeelden.

Guido Coppis, Nederland, 2024, 105 min. Nederlands gesproken, Engels ondertiteld. Met Reinout Scholten van Aschat, Frieda Barnhard, Johan Leysen, Thomas van Luin, Mike Libanon.