Play

De Bezette Stad

Experimentele documentaire van Steve McQueen (12 Years A Slave) over Amsterdam tijdens de oorlogsjaren, op basis van tijdens de coronapandemie gedraaide beelden. Gebaseerd op Atlas Van Een Bezette Stad van Bianca Stigter.

Filmduur inclusief 15 minuten pauze
Tijden & Tickets

Het verleden botst met ons heden in Steve McQueens gedurfde documentaire DE BEZETTE STAD. De Engelse regisseur en kunstenaar gaat urenlang van deur tot deur in hedendaags Amsterdam, terwijl de beheerste voice-over van Carice van Houten per adres beschrijft wat er gebeurde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zonder archiefmateriaal of interviews, maar met tijd en aandacht voor individuele verhalen van verzet, verraad, moed en wegkijken, bouwt de film een beeld van een gelaagde samenleving, die tot in het heden doorwerkt.

Spoken uit het verleden vinden echo’s en contrasten in de huidige bewoners. Maar ook, onvoorzien, in de lege straten, woedende demonstraties en grootschalige politie-inzet in het covid-tijdperk, waarin de opnames plaatsvonden. En in de gedenkplaatsen voor Holocaust en slavernijverleden, die juist in deze periode onthuld werden; Amsterdamse monumenten van historisch gewicht – wat ook van DE BEZETTE STAD zelf gezegd kan worden. (bron: www.idfa.nl)

Steve McQueen, VK, Nederland, VS, 2023, 266 min. Nederlands gesproken, zonder ondertiteling.