Armeense genocide | Liedrecital & film Beyond the Ararat

Het loutere bestaan met de dood vergelden. Dat is wat een genocide beoogt. Componist Komitas overleefde ‘de grote misdaad’, zoals Armeniërs het noemen, maar zijn werk is diep gekleurd door de dreiging daarvan. Een hyper-gevoelig en nog altijd actueel Europees thema. In deze voorstelling wordt zijn muziek vertolkt voorafgaand aan de film Beyond the Ararat.

Tijden & Tickets

Liedrecital
Anna Barkhoudarian zang | Armen Nazarian viool | Constant Notten piano
Concert van Anna Barkhoudarian, begeleid door Armen Nazarian en Constant Notten. Zij vertolken muziek van de Armeense componist Komitas, die ‘de grote misdaad’ (zoals de Armeniërs de Armeense genocide noemen) overleefde, en wiens werk is gekleurd door de dreiging daarvan.

Beyond the Ararat
Tülin Özdemir regie | België 2013
Roadmovie over een jonge Belgische vrouw van Turkse afkomst die haar familiegeschiedenis onderzoekt. Ze reist van de wijk in Brussel, waar ze opgroeide, via de Bosporus tot diep in Anatolië en verder, voorbij de berg Ararat, tot in het land van ‘de andere’. Ze ontdekt dat haar identiteit verbonden is met de Armeense genocide van 1915. Ze ontdekt tevens de Agit, een oude, orale traditie waarin vrouwen zingen voor hun doden. Het is een traditie die Turkse, Koerdische en Armeense vrouwen met elkaar delen.

Duur programma: 2 uur.

Tülin Ozdemir, België, 2013, 57 min. Turks, Armeens & Frans gesproken, Nederlands ondertiteld.