Play

Beste meneer Bouterse + Nagesprek regisseur Ananta Khemradj en Dr Roland Moerland

Persoonlijke film waarin de 32-jarige journalist en filmmaker Ananta Khemradj onderzoekt hoe haar generatie verder moet in de nasleep van de Decembermoorden.

Tijden & Tickets

Ook nu ex-president Desi Bouterse is veroordeeld voor zijn rol in de Decembermoorden, blijft het Surinaamse volk verdeeld. Er zijn nog altijd veel vragen over de toedracht van de moorden. Volgens Bouterse was Nederland betrokken. De documenten die dit volgens hem bewijzen, liggen achter slot en grendel. Wat klopt er van dit verhaal? Waarom houdt oud-kolonisator Nederland documenten over de jaren tachtig in Suriname geheim?

Filmmaker Ananta Khemradj vindt het hoognodig dat Surinamers het gesprek met elkaar aangaan, om daarna als land samen verder te kunnen. Ze wil met haar documentaire een proces van heling op gang brengen voor haar landgenoten, maar ze worstelt met de vraag of ze Bouterse wel of niet een podium moet geven. Is haar documentaire een stap richting verzoening, of gooit ze enkel olie op het vuur? Welke toekomst heeft een land dat zijn verleden niet onder ogen durft te komen?


Na afloop van de vertoning zal er een nagesprek plaatsvinden met regisseur Ananta Khemradj en Dr Roland Moerland, assistent-professor in criminologie en recht. Zijn focus ligt op crimineel gedrag van staten, overheden en bedrijven. Dit is een programma in het Nederlands.

Tijdsschema:
19.15 - Welkom
19.30 - Korte inleiding
19.35 - Start documentaire
20.35 - Start nagesprek
21.15 - Einde

Ananta Khemradj, Nederland, 2022, 62 min. Nederlands & Sranantongo gesproken, Nederlands ondertiteld.