Play

Berlin Alexanderplatz

Eigentijdse interpretatie van de stadsroman van Alfred Döblin. Een Afrikaanse vluchteling hoopt op een beter leven in Europa, maar raakt verstrikt in de Berlijnse onderwereld.

Tijden & Tickets

De roman BERLIN ALEXANDERPLATZ stamt al uit 1929. De in Duitsland wonende Afghaanse regisseur Qurbani verplaatst het verhaal naar de tegenwoordige tijd. Na ternauwernood de bootovertocht naar Europa te hebben overleefd, wil Francis maar één ding: een goed leven leiden. Een onmogelijke opgave voor een illegale immigrant. Nogal naïef belandt hij in de tentakels van psychopaat en drugsdealer Reinhold. Deze doet zich voor als vriend, maar is in werkelijkheid de duivel in persoon. Steeds als Francis’ leven een gunstige wending lijkt te nemen, is daar Reinhold om er een stokje voor te steken.

De verfilming van Qurbani is lang (drie uur), hip en flitsend, met dito muziek. Het verhaal heeft iets weg van een soap, maar draait net als de roman van Döblin in essentie om goed en kwaad en over wat het betekent man te zijn. (jc)

Burhan Qurbani, Duitsland, Nederland, Frankrijk, Canada, 2020, 183 min. Engels & Duits gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Welket Bungué, Jella Haase, Albrecht Schuch, Joachim Król, Annabelle Mandeng.