Play

Berg

Een visuele beleving van een weids berglandschap – met stuifsneeuw beklede dalen, geërodeerde steenmassa’s en majestueuze pieken – en de nietigheid van de mens daarin.

Tijden & Tickets
Drie wandelaars ontmoeten elkaar vlak voordat ze gezamenlijk een berg beklimmen. In een voice-over vertellen ze over hun verwachtingen. Een kwartier later zien we de wandelaars voor het eerst, als stipjes in het immense landschap. Niet de bergbeklimmers spelen hier de hoofdrol, maar de berg zelf. De mens moet zich hier aanpassen.

In kraakhelder zwart-wit en vergezeld door een minimalistische soundtrack toont BERG een majestueus stil landschap. Je verliest je gevoel voor schaal. Plotseling opduikende menselijke gestalten verraden de echte proporties. De weersomstandigheden worden slechter. Opkomende en hangende mist. Onweer en regen. Een brullende helikopter als teken van gevaar. Filmbeelden van een reddingsteam dat in actie komt na dodelijke ongevallen, onderbreken de majestueuze beeldenstroom. Ondanks hun gruwelijke inhoud hebben deze momenten een vreemd betoverende schoonheid, die een diep respect aanwakkert voor alles om ons heen.

Joke Olthaar, Nederland, Kroatië, 79 min. Tsjechisch, Kroatisch & Hongaars gesproken, Nederlands ondertiteld.