Play

Belfast

Semi-autobiografische zwart-witfilm van Kenneth Branagh over een jongen die opgroeit in het onrustige Belfast van de jaren zestig. Belfast is bekroond met de Oscar voor beste originele scenario.

Tijden & Tickets

De tienjarige Buddy beleeft een onbekommerde jeugd in het Noord-Ierse Belfast van 1969. Het is gezellig met zijn liefhebbende ouders, oudere broer en grootouders, die bij het gezin in huis wonen. Buddy speelt veel op straat, is verliefd op een meisje en haalt kattenkwaad uit. Maar dan breken er rellen uit. Protestantse terroristen willen alle katholieken de wijk uitjagen. Buddy’s vader is protestant, maar wil zich afzijdig houden. Kan dat echter wel en is het te midden van alle onrust op een bepaald moment niet verstandiger het geliefde Belfast te verlaten?

Kenneth Branagh, vooral bekend als vooraanstaand film- en Shakespeare-acteur, haalde inspiratie uit zijn eigen jeugd en maakte een warme film waarin drama, komedie en alledaagse taferelen elkaar voortdurend afwisselen. Vooral echter lijkt hij tegen Buddy te willen zeggen dat het allemaal goed kan komen. (jc)

Kenneth Branagh, VK, 2021, 98 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Jude Hill, Lewis McAskie, Caitriona Balfe, Jamie Dornan, Judi Dench.