Play

Beginning

Gelauwerd Georgisch speelfilmdebuut over een Jehovagetuige die in een plattelandsgemeente te maken krijgt met religieuze en patriarchale onderdrukking.

Tijden & Tickets
Als extremisten de kerk van de Jehova’s Getuigen platbranden, is voor Yana, de vrouw van kerkgemeenteleider David, de maat vol. Zij wil weg van het Georgische platteland, maar David doet haar angst af als irrationele overgevoeligheid en vertrekt naar de kerkoudsten om geld te regelen voor het herbouwen van de kerk. In zijn afwezigheid krijgt Yana bezoek van een politieagent die wel heel erg intieme vragen stelt en haar duidelijk maakt dat zij als vrouw geen andere rol kan spelen dan lijdend voorwerp.

Dea Kulumbegashvili groeide op in een Georgisch dorpje aan de voet van de Kaukasus. In haar zintuiglijke speelfilmdebuut schetst ze in lang aangehouden beelden het zielenleven van een vrouw die het dagelijks leven ervaart als een gevangenis. Cinefielen zullen de visuele referentie naar de filmklassieker JEANNE DIELMAN… van Chantal Akerman herkennen, ook een film over een vrouw die gevangen zit in haar leven.

BEGINNING werd geselecteerd voor het (geannuleerde) filmfestival in Cannes van 2020 en won tijdens het filmfestival in San Sebastian prijzen voor beste film, beste regie, beste scenario en beste actrice.

Dea Kulumbegashvili, Georgië, Frankrijk, 2020, 130 min. Georgisch gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Ia Sukhitashvili, Rati Oneli, Kakha Kintsurashvili, Saba Gogichaishvili, Ia Kokiashvili.