Play

Before Midnight - Linklater in focus

In het (laatste?) deel uit de Before-filmreeks zijn Jesse en Celine op vakantie in zonnig Griekenland, maar met de liefde is het minder zonnig gesteld.

Klassieker
Tijden & Tickets

Bijna twee decennia na hun eerste ontmoeting in Wenen en negen jaar na hun laatste rendez-vous in Parijs, blijken Jesse en Celine alsnog een koppel te zijn geworden. We treffen hen tijdens een vakantie op een Grieks eiland, in het gezelschap van hun twee dochters. Ze houden nog van elkaar, maar het ouderschap en de beslommeringen van het dagelijks leven eisen hun tol. Tijdens hun laatste nacht op het eiland komen hun angsten, teleurstellingen en frustraties aan de oppervlakte en moeten ze kiezen: blijven ze bij elkaar of zetten ze er een punt achter?

Net als de eerdere films uit de reeks, bestaat BEFORE MIDNIGHT uit een aaneenschakeling van lange, ononderbroken, naturel geacteerde scènes waarin honderduit over liefde, seks, relaties, sterfelijkheid en duizend andere zaken wordt gepraat.

Omdat het inmiddels alweer elf jaar geleden is dat dit derde deel uit de BEFORE-filmreeks verscheen, wordt er op internet volop gespeculeerd over een vierde film. Ethan Hawke liet onlangs weten zeker interesse te hebben, maar voorlopig lijkt het er niet van te komen. Eind 2023 vertelde Julie Delpy in een openhartig interview met het Franse tijdschrift Télérama dat ze overweegt haar carrière in de filmindustrie te beëindigen. Een verzoek van Richard Linklater om een vierde deel te maken, heeft ze afgeslagen.


Ter gelegenheid van de release van HIT MAN, vertonen we onder de noemer Linklater in Focus een aantal hoogtepunten uit het oeuvre van Richard Linklater: DAZED AND CONFUSED, BOYHOOD en de BEFORE-filmreeks. Een unieke kans om deze klassiekers op het grote doek te (her)ontdekken.

Richard Linklater, VS, 2013, 108 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Ethan Hawke, Julie Delpy, Seamus Davey-Fitzpatrick, Jennifer Prior, Charlotte Prior.