Play

Beautiful Beings

Teder en rauw coming-of-age drama over vier IJslandse jongens op hun soms gewelddadige pad naar volwassenheid. Bekroond tijdens het filmfestival in Berlijn.

Tijden & Tickets

De veertienjarige Balli is een buitenbeentje. Hij woont met zijn drugsverslaafde moeder in een smerig, verloederd huis en wordt genadeloos gepest door zijn klasgenoten. Zijn wrede stiefvader heeft hem een glazen oog bezorgd. Maar dan ontmoet Balli drie jongens van zijn eigen leeftijd – Addi, Konni en Siggi – en er ontstaat een voorzichtige vriendschap. Voor het eerst in zijn leven merkt Balli dat hij contact kan maken, vooral met Addi.

In BEAUTIFUL BEINGS portretteert de IJslandse regisseur Guðmundsson een groep verwaarloosde jongens wier wereld is getekend door geweld en agressie. Maar er is ook een ongelooflijke tederheid die door het vernis van hardheid heen breekt. Guðmundsson vertelt het hartverscheurende verhaal op een poëtische, soms magisch-realistische wijze, met dank aan de impressionistische beelden van de Noorse cameraman Sturla Brandth Grøvlen, die eerder het camerawerk voor DRUK, VICTORIA, RAMS en THE INNOCENTS voor zijn rekening nam. BEAUTIFUL BEINGS ging in première tijdens het filmfestival in Berlijn, waar de film de Europa Cinemas Label Award won, een prijs toegekend door een jury van Europese filmhuisexploitanten.

Guðmundur Arnar Guðmundsson, IJsland, Denemarken, Zweden, Nederland, Tsjechië, 2022, 123 min. IJslands gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Birgir Dagur Bjarkason, Áskell Einar Pálmason, Viktor Benóný Benediktsson, Snorri Rafn Frímannsson, Anita Briem.
Beautiful Beings ps 1 jpg sd low 62f0cf27dfb15