Play

Bank of Dave

Charmant en optimistisch drama over een miljonair uit de Britse arbeidersklasse die een eigen bank wil oprichten. De gevestigde financiële instellingen doen er alles aan om hem tegen te werken.

Tijden & Tickets

BANK OF DAVE is losjes gebaseerd op het verhaal van Dave Fishwick, een simpele maar steenrijke man uit het Britse dorpje Burnley. Dave, opgeklommen vanuit de arbeidersklasse en rijk geworden met het verlenen van persoonlijke leningen aan stadsgenoten tijdens de financiële crisis, besluit een bank op te richten om lokale bedrijven een kans te geven. In een poging om zijn geliefde gemeenschap te helpen, schakelt hij de hulp in van de jonge Londense advocaat Hugh. De elitaire financiële instellingen in Londen hebben echter al meer dan honderd jaar geen nieuwe bankvergunning verleend. Wat volgt is een strijd tussen David en Goliath; een confrontatie tussen een man uit de provincie en een leger aan topbankiers opgeleid aan de meest prestigieuze universiteiten van het land.

In tijden van graaiflatie is het verfrissend om in BANK OF DAVE iemand te zien strijden voor gemeenschap in plaats van winst. Hoe serieus het onderwerp ook mag zijn, de toon van de film is luchtig en herinnert aan BIENVENUE CHEZ LES CH’TIS en FISHERMAN’S FRIENDS. Niet geheel toevallig, want de schrijvers van BANK OF DAVE waren ook verantwoordelijk voor het scenario van laatstgenoemde film.

Chris Foggin, VK, 2023, 108 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Rory Kinnear, Hugh Bonneville, Joel Fry.