Play

Banel & Adama

Veelbelovende debuutfilm over een jong koppel op het Senegalese platteland dat zich voorzichtig tracht te ontworstelen aan de traditionele gebruiken van hun gemeenschap. Werd geselecteerd voor de competitie van het filmfestival in Cannes.

Tijden & Tickets

Als de echtgenoot van Banel overlijdt, moet zijn broer Adama met haar trouwen. Dat is geen enkel probleem: Banel en Adama waren als kinderen al smoorverliefd op elkaar. Alhoewel ze de tradities van de hechte dorpsgemeenschap waarvan zij deel uitmaken wensen te respecteren, stroken die vaak niet met hun ideeën van onafhankelijkheid. Adama weigert bijvoorbeeld de rol van dorpshoofd op zich te nemen. Het paar besluit om net buiten het dorp te gaan wonen. Als door aanhoudende droogte het vee verhongert en de oogst mislukt, wordt het vinden van een dorpshoofd steeds urgenter en daarmee neemt ook de druk op het jonge stel om zich te conformeren aan de heersende norm toe. De twee geliefden worden een speelbal tussen collectieve belangen en individueel geluk. (ms)

Ramata-Toulaye Sy, Frankrijk, Senegal, Mali, Qatar, 2023, 87 min. , Nederlands ondertiteld. Met Khady Mane, Mamadou Diallo, Binta Racine Sy, Moussa Sow, Ndiabel Diallo, Oumar Samba Dia.