Play

Ballon

Historisch drama over twee Oost-Duitse gezinnen ten tijde van de Koude Oorlog die alles op alles zetten om naar West-Duitsland te vluchten in een zelfgemaakte ballon.

Tijden & Tickets

In 1979 naaiden de vrienden Günther en Peter in het diepste geheim meters stof aan elkaar om met de zo gefabriceerde luchtballon naar het Westen te kunnen vliegen; een zeer gewaagd idee omdat velen een poging de zwaarbewaakte grens te passeren niet hadden overleefd. Nog nooit had iemand het via het luchtruim geprobeerd. Het materiaal voor de ballon was primitief: stof van de markt en huishoudgasflessen die met waslijnen aan elkaar waren gebonden.

BALLON werd een grote publiekshit in de Duitse bioscopen. Ook al ligt het accent op de spanning, het is goed dat er meer aandacht komt voor dit trieste deel van de Duitse geschiedenis dat nog steeds doorwerkt in het heden. (av)

Michael Bully Herbig, Duitsland, 2018, 126 min. Duits & Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Friedrich Mücke, Karoline Schuch, David Kross, Alicia von Rittberg, Thomas Kretschmann.