Play

Ballad of a White Cow

Sociopolitiek drama over het Iraanse rechtssysteem en de positie van de vrouw daarin. Mina’s leven staat op zijn kop als blijkt dat haar man ten onrechte is geëxecuteerd.

Tijden & Tickets
Mina krijgt voor het verlies van haar man een schadevergoeding. Het is niet genoeg voor haar; ze eist dat de naam van haar man door de rechtbank publiekelijk wordt gezuiverd. Haar zwager en schoonvader, tevens lonkend naar de schadevergoeding, zien hierin aanleiding Mina onder druk te zetten. Ze zou niet in staat zijn haar 7-jarige dove dochtertje Bita alleen op te voeden. Dan verschijnt plots Reza aan Mina’s deur. Hij beweert haar overleden man geld schuldig te zijn en wil haar helpen. Mina en Reza krijgen gevoelens voor elkaar, wat tot nieuwe problemen leidt. Maar is Reza wel de man die hij zegt te zijn?

BALLAD OF A WHITE COW kent een strakke en sobere vormgeving, met vaak symmetrische kaders en een spaarzame geluidsband. De film behandelt bekende Iraanse thema’s, maar is tevens een universeel drama over ethische dilemma’s als schuld, boete, verlossing en vergeving. (jc)

Maryam Moghaddam, Behtash Sanaeeha, Iran, Frankrijk, 2021, 105 min. Perzisch gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Maryam Moghadam, Alireza Sani Far, Pouria Rahimi Sam, Avin Poor Raoufi, Farid Ghobadi.