Play

Bacurau - Engels ondertiteld

Sciencefiction, western en actie vloeien samen in deze politieke parabel over een klein dorpje in Brazilië dat plots verdwenen blijkt van alle digitale plattegronden.

Tijden & Tickets

Na de dood van haar grootmoeder, keert Teresa voor de begrafenis terug naar haar geboortedorp in de Sertão, een afgelegen droog gebied in het noordoosten van Brazilië. De lokale bewoners vormen een hechte en kleurrijke gemeenschap. Als blijkt dat hun woonplaats is verdwenen van Google Maps en ook de mobiele telefoons niet meer werken, ontstaat grote onrust. Plots opduikende drones dragen verder bij aan een gevoel van naderend onheil. De dorpelingen zullen zich moeten verdedigen, al is niet meteen duidelijk wie of wat hen bedreigt.

‘Een politieke fantasywestern’ noemt regisseur Kleber Mendonça Filho (NEIGHBORING SOUNDS, AQUARIUS) zijn nieuwe film. De film begint als een etnografische schets van de rituelen in een Braziliaanse leefgemeenschap, maar gaandeweg zwelt het geluid van zoemende synthesizers aan en neemt de film een afslag in de richting van een bloederige actiefilm. Achter alle bloederige pulp schuilt een harde aanklacht tegen de wijze waarop president Bolsonaro de bevolking van Brazilië uitlevert aan buitenlandse investeerders. BACURAU werd tijdens het filmfestival in Cannes bekroond met de Juryprijs. (mv)

Kleber Mendonça Filho & Juliano Dornelles, Brazilië, Frankrijk, 2019, 131 min. Portugees gesproken, Engels ondertiteld. Met Bárbara Colen, Thomas Aquino, Silvero Pereira, Thardelly Lima, Udo Kier.