Play

Babylon (4K)

Extravagante ode van Damien Chazelle (La La Land, Whiplash) aan de gouden jaren van Hollywood. Met glansrollen van Brad Pitt en Margot Robbie.

Tijden & Tickets

Een ruim drie uur durend epos van schrijver/regisseur Damien Chazelle over Hollywood in de Roaring Twenties, de jaren twintig van de twintigste eeuw. Dat decennium ging gepaard met tumultueuze veranderingen waar menigeen in verstrikt raakte, met veel persoonlijke drama’s tot gevolg.

De film toont de ondergang van filmsterren van de zwijgende film en de opkomst van nieuwe sterren uit de geluidsfilm. Maar tegelijkertijd ook het grimmige contrast tussen de opkomende decadente filmstad met nachtelijke feesten vol seks en drugs, tegenover de dorre woestijn van Los Angeles. Hel en verdoemenis dus, net zoals in Babylon, de Bijbelse stad waarnaar de film is vernoemd.

Voor Chazelle is BABYLON het resultaat van vijftien jaar onderzoek. ‘Ik wilde onder de microscoop kijken naar de begindagen van een kunstvorm en een industrie, toen beide hun draai nog moesten vinden,’ zegt Chazelle.

In deze groots opgezette liefdesbrief aan de filmkunst speelt Brad Pitt een aantrekkelijke filmster op leeftijd wiens carrière in een vrije val is geraakt. Maar centraal in het verhaal staat Margot Robbie als een obsessieve wannabe-filmster met een gokverslaving.

Damien Chazelle, VS, 2022, 188 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Brad Pitt, Margot Robbie, Diego Calva, Li Jun Li, Jovan Adepo..