Play

Baby Don’t Hurt Me & Mist

In dit ‘filmduet’ van Nederlands Dans Theater zie je naast Baby don’t hurt me van Imre en Marne van Opstal, Mist van Damien Jalet. Mist was Jalet’s debuutcreatie voor NDT 1 en kon door de coronacrisis niet doorgaan. Daarom is de choreografie prachtig gefilmd door Rahi Rezvani.

Tijden & Tickets

Baby Don’t Hurt Me
Imre van Opstal en Marne van Opstal, 36 min.

De van oorsprong Limburgse broer en zus Marne en Imre van Opstal behoren tot de meest spannende en gewilde nieuwe danschoreografen ter wereld. Met wortels in een dansersfamilie, begonnen ze hun professionele carrière bij Nederlands Dans Theater (NDT). Beide actief als topdansers tot 2020, daarna volledig gefocust op choreografie en het maken van cutting edge, hedendaagse dansvoorstellingen. Hun werken onderzoeken identiteit, seksualiteit, gender, liefde en wat dit betekent in onze hedendaagse wereld. Take Root, een NDT 1-productie, werd in 2019 genomineerd voor een Zwaan voor beste dansproductie.

In 2021 creëerden ze voor NDT 1 Baby don’t hurt me. Dit werk is ontstaan vanuit authentieke pogingen van elke danser om een intiem verhaal te vertellen. Baby don’t hurt me onderzoekt hoe hun persoonlijke ervaringen en perspectieven onderdeel worden van hun rol als danser. Thema’s als identiteit, seksualiteit, liefde en gender worden naar waarheid uitgediept en vormgegeven.

Maar hoe kunnen we, met een intieme vraag als beginpunt, iets uitdrukken dat ons allemaal aangaat? Kan het persoonlijke universeel worden?

Wanneer je jouw hart op de tong draagt, loop je het risico om pijnlijk veroordeeld of onbegrepen te worden. Deze kwetsbaarheid is een van die dingen die we allemaal gemeen hebben.

Hoeveel kunnen we delen?

Wat is liefde?


Mist
Damien Jalet (voor Nederlands Dans Theater 1),

Mist is een multidisciplinaire dansfilm van de Frans-Belgische choreograaf Damien Jalet (1976) gefilmd door Rahi Rezvani, geïnspireerd op de mistbanken die vaak in het Nederlandse landschap te vinden zijn. De constante aanwezigheid van wind en zee en het feit dat een groot deel van Nederland onder zeeniveau ligt, dienden als belangrijkste inspiratiebronnen voor de maker.

Mist markeert de derde samenwerking tussen Jalet en de Japanse beeldend kunstenaar Kohei Nawa, na hun internationaal geprezen stuk VESSEL en PLANET (wanderer). Het werk verkent de efemere ruimte tussen realiteit en luchtspiegeling, en een lichamelijkheid die herinnert aan de dynamiek van verdampend, condenserend en vallend water. Voor deze creatie werkt Jalet ook samen met choreograaf Aimilios Arapoglou, componist Fennesz, lichtontwerper Urs Schonebaum, kostuumontwerper Sruli Recht en fotograaf en videomaker Rahi Rezvani.

totale duur: 90 minuten

diverse, 2022, 90 min. , zonder ondertiteling.