Play

Augure

Betoverend speelfilmdebuut van muzikant, acteur, modeontwerper en filmmaker Baloji over de lotgevallen van vier personages die in Congo beschuldigd worden van hekserij en tovenarij.

Tijden & Tickets

Koffi’s moeder ziet bij de geboorte van haar zoon een teken van zabolo (de duivel) in hem. Jaren nadat hij door haar is verstoten, keert hij met zijn zwangere geliefde terug naar zijn geboorteland, de Democratische Republiek Congo. Eenmaal in Kinshasa gaat hij op zoek naar zijn wortels en een manier om de vloek te verdrijven. Hij stapt in een wereld die niet meer de zijne is: die van oeroude rituelen, zwarte magie en het bruisende leven in een Afrikaans land. Koffi hoopt op verzoening en hereniging met zijn familie. Naast Koffi maken we ook kennis met drie andere personages die vechten tegen vooroordelen en uitbanning omdat ook zij door hun omgeving als heksen of tovenaars worden beschouwd.

Baloji’s creativiteit spat van het scherm af. Met een perfect gevoel voor ritme en kleur en veel oog voor de omgeving – armoede, patriarchale structuren, vooroordelen, en oeroude tradities – krijgen we zowel de realiteit als een sprookje voorgeschoteld, in een vertelling die hier en daar de grens van droom en werkelijkheid doet vervagen. Dat maakt de film, die een lust voor het oog en oor is, niet altijd even eenvoudig te volgen. Het is alsof hij het allemaal wilde laten zien, dit multi-talent: zijn liefde voor mode, muziek (hij is een gevierd Belgisch-Congolese rapper), en het scheppen van beelden. Daarmee doet hij zijn artiestennaam Baloji (tovenaar in het Swahili) eer aan. (ej)

Baloji, België, Nederland, Frankrijk, Democratische Republiek Congo, 2023, 90 min. Frans, Swahili, Lingala & Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Lucie Debay, Marc Zinga, Yves-Marina Gnahoua, Eliane Umire.