Play

Atlantis | Benefiet

In Venetië bekroond portret van het leven in Oekraïne in 2025, over een ex-soldaat die de lichamen van gevallen soldaten bergt en tijdens dat werk een jonge archeologe ontmoet.

Tijden & Tickets

In Oost-Oekraïne is de oorlog met Rusland een jaar voorbij. De regio is feitelijk onbewoonbaar geworden. De vervallen fabrieken en mijnen hebben het milieu en drinkwater zwaar vervuild. De met trauma’s kampende ex-soldaat Sergey kan zijn leven moeilijk hervatten. Na zijn ontslag uit een ijzersmelterij, lijkt hij enige boetedoening te vinden in het bergen en met de familie herenigen van gesneuvelde soldaten.

ATLANTIS speelt zich af in een post-apocalyptisch decor. Hoofdpersoon Sergey zegt haast geen woord en vertoont weinig emoties. Regisseur Vasyanovych vertelt het verhaal in lange beeldschoon gecomponeerde scènes, zonder muziek, maar slechts met omgevingsgeluiden. Dat er naar het einde toe ook langzaam natuurgeluiden zijn te horen, doet vermoeden dat er zelfs voor Sergey hoop is op een beter leven, misschien wel met de archeologe. (jc)

Valentyn Vasyanovych, Oekraïne, 2019, 106 min. Oekraïens & Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Andriy Rymaruk, Liudmyla Bileka, Vasyl Antoniak.
Atlantis Ps 1 Jpg Sd Low 8702 1580822934