Play

Atlantide - Engels ondertiteld

Oogverblindend docudrama over het leven van opgeschoten tieners in Venetië; zongebruinde jongens die met razendsnelle speedbootjes door de stad van het water scheuren.

Tijden & Tickets

In Venetië speelt het hele leven zich op het water af. Opgeschoten tieners als Daniele hebben geen opgevoerde brommers maar razendsnelle speedbootjes, ‘barchini’ – die zijn hun alles.

De gespierde jongens bekrassen de houten meerpalen van de stad met hun initialen en de maximumsnelheden die ze uit hun machines hebben weten te persen.

Daniele is afkomstig van het eilandje Sant’ Erasmo, aan de rand van de lagune van Venetië. Het is slechts een steenworp verwijderd van het toeristische oude centrum, maar toch een compleet andere wereld. De lome zomerdagen brengt hij door met zijn vrienden op hun bootjes, met een constante soundtrack van dreunende beats, of met zijn vriendin, terwijl hij aan zijn buitenboordmotor sleutelt. De houding van de jongens onderling staat in schril contrast met de voorzichtige intimiteit van het jonge stel.

ATLANTIDE begint in een realistische stijl, als documentaire of hyperrealistische fictie, maar kent een explosief, operatesk slotdeel rond een gewelddadig en tot mislukken gedoemd inwijdingsritueel.

Yuri Ancarani, Italië, Frankrijk, VS, Qatar, Mexico, Spanje, 2021, 100 min. Italiaans gesproken, Engels ondertiteld. Met Daniele Barison, Maila Dabalà, Bianka Berényi.