Play

At Eternity's Gate

Biopic van kunstenaar/filmmaker Julian Schnabel (The Diving Bell And The Butterfly) over het leven van Vincent van Gogh. Met de in Venetië als beste acteur gelauwerde Willem Dafoe als de getormenteerde kunstenaar.

Tijden & Tickets

Wat was er nog toe te voegen aan de vele films over de kunstenaar Vincent van Gogh? Niet veel, zou je zeggen. Toch is het regisseur én schilder Julian Schnabel gelukt om een andere toets aan te brengen. AT ETERNITY’S GATE – de titel verwijst naar een van de laatste schilderijen van Van Gogh uit 1890 – is geen chronologische biografie over de even getalenteerde als geplaagde artiest. Veel meer is het een inkijk in zijn ziel. Schnabel dwingt de kijker om in de huid van de gekwelde kunstenaar te kruipen. Brieven, feiten en roddels waren de basis voor Schnabels unieke kijk op van Gogh: zijn fascinatie voor de natuur, zijn magische kijk op de wereld en de manier waarop hij omging met het onbegrip van zijn tijdgenoten. ‘Misschien heeft God me kunstenaar gemaakt voor mensen die nog geboren moeten worden.’

De voor een Oscar genomineerde Dafoe is de perfecte Vincent, ondanks het feit dat hij ten tijde van het filmen 25 jaar ouder was dan van Gogh in zijn sterfjaar. Het verlaten van de filmzaal is alsof je een museum uitloopt, gevuld met beelden en kunst die tot op het bot doordringen. (ej)

Julian Schnabel, Zwitserland, VK, Frankrijk, VS, Ierland, 2018, 111 min. Engels & Frans gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Willem Dafoe, Rupert Friend, Oscar Isaac, Mads Mikkelsen, Mathieu Amalric.