Play

Ash is Purest White

Romantisch misdaaddrama van de Chinese grootmeester Jia Zhangke (A Touch Of Sin, Still Life) over een danseres die na een gevangenisstraf van vijf jaar haar relatie met een gangsterbaas probeert op te pakken.

Tijden & Tickets

Zhang-ke maakte naam als commentator van de snelle veranderingen in de Chinese samenleving. Ook in zijn nieuwste film spelen deze een belangrijke rol. Het verhaal begint in 2001 in een mijnstad in het noordwesten van China. De jonge Qiao (actrice Tao Zhao, in werkelijkheid de vrouw van de regisseur) houdt zich moeiteloos staande in een plaatselijke nachtclub die wordt gedomineerd door gangsters. Qiao is verliefd op lokale bendebaas Bin. Onder de gangsters heerst een oude code van eer, die op de proef wordt gesteld door de opkomst van een nieuwe en verwesterde generatie criminelen. Als zij Bin in een hinderlaag lokken, redt Qiao hem door een illegaal vuurwapen af te vuren. Het levert haar vijf jaar gevangenisstraf op. Eenmaal vrij gaat ze op zoek naar Bin, in de hoop het oude leven te kunnen voortzetten. Maar is dat wel realistisch te midden van alle veranderingen? Worden de oude waarden van plicht en overgave nog wel nageleefd?

Kenners van het werk van Zhang-ke zullen veel elementen terugzien van zijn vorige films. Ook de personages en locaties zullen bekend voorkomen. Bovenal is ASH IS PUREST WHITE echter een portret van een vrouw die met haar vastberadenheid misschien wel symbool staat voor de huidige Chinese daadkracht. (jc)

Zhangke Jia, China, Frankrijk, Japan, 2018, 141 min. Mandarijn gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Tao Zhao, Fan Liao.