Play

Asako I & II

Japans romantisch melodrama van Ryûsuke Hamaguchi (Drive My Car) over een vrouw wier minnaar abrupt verdwijnt en enkele jaren later weer opduikt onder een andere naam.

Tijden & Tickets

Eén vrouw, twee liefdes. Tussen Asako en Baku slaat de vonk direct over zodra hun blikken kruisen. Zes maanden nadat hij Asako’s leven binnenkwam, verdwijnt Baku echter zonder een spoor achter te laten. Als Asako een paar jaar daarna een man tegenkomt die als twee druppels water op Baku lijkt, begrijpt ze eerst niet waarom hij doet alsof hij haar niet kent en zich voorstelt als Ryohei. Ondanks hun uiterlijke gelijkenis zijn de avontuurlijke Baku en de zorgzame Ryohei (beiden gespeeld door Masahiro Higashide) elkaars volmaakte tegenpolen, maar is de vrouw die twee zo verschillende persoonlijkheden liefheeft zelf wel een en dezelfde?

Met Oscarwinnaar DRIVE MY CAR beleefde Ryûsuke Hamaguchi zijn grote doorbraak in de Nederlandse filmtheaters. Dat was echter alweer zijn negende speelfilm. Het succes van DRIVE MY CAR is dan ook een mooie aanleiding om ook eerder werk van Hamaguchi alsnog in Nederland uit te brengen. Eerder dit jaar vertoonde Lumière WHEEL OF FORTUNE AND FANTASY (2021) en nu is het de beurt aan ASAKO I & II, een op een roman van Tomoka Shibasaki gebaseerde film waarmee Hamaguchi in 2018 voor het eerst geselecteerd werd voor de competitie van het filmfestival in Cannes. Inmiddels wordt hij gezien als de belangrijkste Japanse filmauteur van dit moment.

Hamaguchi Ryûsuke, Japan, Frankrijk, 2018, 119 min. Japans & Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Erika Karata, Masahiro Higashide, Sairi Itô, Kôji Nakamoto.