Play

Argentina, 1985 - Engels ondertiteld

Het waargebeurde verhaal van een team juristen die de strijd met de militaire dictatuur in Argentinië aandurfden. Genomineerd voor de Oscar voor beste internationale film.

Tijden & Tickets

Het is een inktzwarte bladzijde in de mondiale geschiedenis: het schrikbewind van de militaire junta in Argentinië van 1976 tot 1983. Het bewind beging talloze misdaden tegen de menselijkheid, waaronder marteling, ontvoering en moord. Tienduizenden Argentijnen verdwenen van de aardbodem. In ARGENTINA, 1985 staat de openbaar aanklager Julio César Strassera – sterk vertolkt door de altijd indrukwekkende Ricardo Darín – centraal, die in de nieuwe democratie de oud-generaal Videla en acht andere kopstukken van het voormalig regime moet vervolgen. In een ware race tegen de klok stellen hij en zijn compagnons alles in het werk om recht te doen aan de slachtoffers van de junta.

Het is bewonderenswaardig hoe filmmaker Santiago Mitre dit rechtbankdrama voorziet van lichtvoetigheid en zelfs humor, zonder de ernst van het onderwerp uit het oog te verliezen. Dat is niet onopgemerkt gebleven. De film won al een Golden Globe voor de beste niet-Engelstalige film en in de Oscaruitreiking op 12 maart is de film genomineerd in de categorie Beste Internationale Film.

Santiago Mitre, Argentinië, VK, VS, 2022, 140 min. Spaans & Engels gesproken, Engels ondertiteld. Met Ricardo Darín, Gina Mastronicola, Francisco Bertín, Santiago Armas Estevarena, Alejandra Flechner.