Play

Arctic

IJzig survivaldrama over een man die na een vliegtuigcrash moet zien te overleven op de Noordpool, met Mads Mikkelsen.

Tijden & Tickets

Als de film begint, is Overgård al enige tijd gestrand. Hij gebruikt zijn neergestorte vliegtuig als basiskamp en heeft gaten in het ijs gemaakt om forel te vangen. Van paniek is geen sprake, Overgård ondergaat zijn lot haast stoïcijns en lijkt de kunst van het overleven in de barre omstandigheden inmiddels onder de knie te hebben. De situatie verandert als een helikopter verschijnt, maar door de harde wind neerstort. De piloot komt daarbij om het leven; de vrouw die hem vergezelde, overleeft de crash, maar is zwaar gewond. Overgård moet opeens niet alleen zichzelf in leven zien te houden, maar ook een vrouw die zelden bij bewustzijn is en bovendien een andere taal spreekt. Om haar te redden, ziet hij zich gedwongen zijn relatief veilige basiskamp te verlaten en op pad te gaan, op zoek naar redding.

ARCTIC werd in negentien dagen opgenomen op de toendra van IJsland. De film wordt gedragen door het formidabele acteerwerk van Mikkelsen, die zonder veel te zeggen een hele wereld van emoties oproept. Zeer geschikt voor liefhebbers van survivaldrama’s. (jc)

Joe Penna, IJsland, 2018, 98 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Mads Mikkelsen, Maria Thelma Smáradóttir.