Play

Anselm (2D)

Documentaire van Wim Wenders (Pina) over het leven en het oeuvre van de Duitse schilder en beeldhouwer Anselm Kiefer, in wiens imposante werk het Duitse oorlogsverleden een grote rol speelt.

Tijden & Tickets

Wenders en Kiefer, allebei geboren in 1945, zijn al lang bevriend met elkaar. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze documentaire is gemaakt. In zijn immens grote atelier in Zuid-Frankrijk maakt Kiefer beelden, schilderijen en installaties die woede, gedrevenheid en een bepaalde mate van verwrongenheid uitstralen. De associatie met de naoorlogse ruïnes van Duitsland is nooit ver weg. Hij werkt met allerlei soorten materiaal: verf, as, gedroogd organisch materiaal, menselijke en dierlijke haren, eigen lichaamsvocht, metaal en hout. Ook neemt hij regelmatig de vlammenwerper ter hand om spullen te verbranden of te laten smelten. Het atelier staat tot in de hoeken vol met opgestapeld werk. Hoewel hij zeker hulp nodig heeft bij al zijn creaties komen de medewerkers nauwelijks in beeld.

De documentaire bevat ook enkele gedramatiseerde scènes waarin Kiefer tijdens zijn jeugd en zijn adolescentie vertolkt wordt door Wenders’ neef Anton en KIefers zoon Daniel. Zo krijgen we wat meer zicht op de levensgeschiedenis van deze bijzonder interessante, maar gecompliceerde man. (av)

Wim Wenders, Duitsland, 2023, 93 min. Duits & Engels gesproken, Nederlands ondertiteld.