Andrej Roebljov - Engels ondertiteld

Groots opgezet historisch drama over het leven van de legendarische iconenschilder Andrej Roebljov (1360-1430).

Tijden & Tickets

Roebljov leefde in een woelige tijd, gekenmerkt door invallen van de Tataren en de strijd tussen oude en nieuwe religieuze opvattingen. Roebljov komt in gewetensnood wanneer hij wordt gedwongen deel te nemen aan de gewelddadigheden in Vladimir. Hij ziet dan nog maar één uitweg: hij stopt met schilderen en legt de zwijggelofte af.

In ANDREJ ROEBLJOV onderzoekt Tarkovski vragen over het wezen van de kunst en de betekenis van geloof. De hoofdpersoon is op zoek naar antwoorden op deze levensvragen in een tijd waarin zingeving ver te zoeken lijkt. Het valt Roebljov zwaar om het geloof in zijn eigen artistieke missie te bewaren.
De film is enige tijd verboden geweest in de Sovjet-Unie, omdat de staatscensuur wel begreep dat de kijkers de parallellen tussen de Tataarse gruwelijkheden en de onderdrukking in eigen land niet zou ontgaan. De film is geschoten in zwart-wit, op een prachtige scène tegen het einde van de film na, wanneer Roebljevs iconen oplichten in felle, hoopvolle kleuren.

Andrei Tarkovski, Sovjet-Unie, 1966, 183 min. Italiaans, Russisch & Tataars gesproken, Engels ondertiteld. Met Anatoliy Solonitsyn, Ivan Lapikov, Nikolay Grinko, Nikolay Sergeev, Irina Tarkovskaya.