Play

And the King Said, What a Fantastic Machine

Bekroonde documentaire over de geschiedenis van onze visuele cultuur: van de uitvinding van fotografie in de negentiende eeuw tot Instagram nu.

Tijden & Tickets

Sinds de allereerste foto is de mensheid gefascineerd door het vastleggen van beeld met licht. Wat vroeger heel bijzonder was, ligt met meer dan 45 miljard camera's wereldwijd inmiddels binnen ieders handbereik. Aan de hand van onder meer archiefbeelden, homevideo's en berichten op sociale media onderzoekt het regisseursduo in chronologische volgorde hoe de mensheid volledig in de ban is geraakt van het (zelf)beeld, hoe manipulatief beelden kunnen zijn en welke consequenties dit heeft voor de moderne samenleving.

Gezien de relatief korte lengte van de documentaire is er weinig ruimte om uitgebreid op het onderwerp in te gaan. Het lukt het tweetal evenwel prima om duidelijk te maken hoe in krap twee eeuwen de blik van de mensheid op de samenleving zowel letterlijk als figuurlijk onomkeerbaar is veranderd. (ms)

Axel Danielson & Maximilien Van Aertryck, Denemarken, Zweden, 2023, 88 min. Zweeds, Engels, Frans, Duits & Arabisch gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Maximilien Van Aertryck.