Play

Anatomy of a Fall - Engels ondertiteld

Nagelbijtend spannend rechtbankdrama met Sandra Hüller als een schrijfster die na de dood van haar echtgenoot moet bewijzen dat zij onschuldig is. Winnaar van de Oscar voor beste originele scenario, en de Gouden Palm in Cannes.

Tijden & Tickets

De Duitse Sandra woont met haar man, de mislukte schrijver Samuel, in een chalet in de Franse Alpen. Samuel verbouwt het huis om een deel ervan te kunnen verhuren. De overlast die dit veroorzaakt, verstoort een interview van Sandra, die wel succes heeft in haar werk. Het interview wordt afgebroken, Sandra gaat ondanks het oorverdovende lawaai een dutje doen en de elfjarige blinde zoon Daniel verlaat het huis voor een wandeling met de hond. Als hij terugkeert, ligt zijn vader met een hoofdwond dood in de sneeuw. Al snel verdenkt de politie Sandra ervan hem te hebben vermoord.

In de rechtszaak komen de intiemste details van het huwelijk naar buiten. Er waren duidelijk spanningen tussen Sandra en Samuel. De film is daarbij zeker geen klassieke whodunit. Regisseuse Triet ontrafelt een uiterst intelligent plot dat laat zien hoe moeilijk het is de ‘echte waarheid’ te leren kennen. En bestaat die wel? Als kijkers volgen we vooral het perspectief van Daniel. Wat gelooft hij van de verhalen die de advocaat, aanklager maar ook zijn moeder fabriceren van de gebeurtenissen? (jc)

Justine Triet, Frankrijk, 2023, 152 min. Frans, Duits & Engels gesproken, Engels ondertiteld. Met Sandra Hüller, Swann Arlaud, Milo Machado Graner, Antoine Reinartz, Samuel Theis..