Play

An Elephant Sitting Still

Aangrijpende en droefgeestige kroniek over het leven in een kleine Noord-Chinese stad. Dit vier uur durende filmepos won de Golden Horse Award voor beste film, de grootste eer in de Chinese filmindustrie.

Tijden & Tickets

Een voice-over opent de film met een parabel over een olifant in de stad Manzhouli, die zich met gesloten ogen afsluit voor de ellende en de chaos om hem heen. Deze metafoor gebruikt de regisseur – een adept van de Hongaarse grootmeester Béla Tarr – om één dag uit het leven van zijn hoofdpersonen te schetsen. In zijn intrigerende debuutfilm (helaas tevens zwanenzang; de regisseur pleegde na afronding van zijn film zelfmoord) volgen we vier mensen die verlangen naar een ander leven, maar die te kunnen overleven, bijna gedwongen worden om zelfzuchtig en gemeen te zijn.

Deze kroniek van verdovende wanhoop, desolate schoonheid en moedeloze berusting nodigt niet echt uit tot vrolijkheid, maar wordt gekenmerkt door een uitzonderlijke filmische kwaliteit en grote aandacht voor de personages. In de laatste scène verwijdert de camera zich van de mensen, daarmee ruimte gevend voor wat hoop. Misschien op verandering en uitzicht op liefde, wie weet. (av)

Lange film met een pauze. € 1,- toeslag

Hu Bo, China, 2018, 230 min. Mandarijn gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Yu Zhang, Uvin Wang, Congxi Li, Yuchang Peng, Xiang Rong Dong.