Play

Amour

Intiem, teder maar ook schrijnend portret van twee tachtigers die te maken krijgen met de fysieke ongemakken van het ouder worden. Met Jean-Louis Trintignant en Emmanuelle Riva.

Tijden & Tickets

Georges en Anne zijn muziekleraren die na een lang huwelijk een liefdevol en rustig leven leiden in hun smaakvolle appartement in Parijs. Alles verandert als Anne haar eerste beroerte krijgt. Er volgen er meer en langzaam glijdt de vrouw weg in haar dementie. Georges wil zijn vrouw absoluut niet wegstoppen in een tehuis en blijft haar tegen wil en dank, en met toenemende frustraties, verzorgen. De buitenwereld raakt langzaam ver weg en de relatie tussen Georges en zijn dochter Eva wordt steeds moeizamer.

De Oostenrijkse grootmeester Michael Haneke won zijn tweede Gouden Palm met AMOUR (eerder won hij al een keer de hoofdprijs van het filmfestival in Cannes voor DAS WEISSE BAND). Opnieuw spaart hij de kijker niet in een intiem, teder maar ook schrijnend portret van twee tachtigers die te maken krijgen met de fysieke ongemakken van het ouder worden. Haneke filmt het met zijn gebruikelijke koele en strakke aanpak, gespeend van iedere emotie. Juist deze eenvoud maakt van AMOUR een even briljante als pijnlijke confrontatie met de onvermijdelijke aftakeling aan het eind van het leven. (jc)

Michael Haneke, Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland, 2012, 125 min. Frans & Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Jean-Louis Trintignant, Emmanuelle Riva, Isabelle Huppert, Alexandre Tharaud, William Shimell.