Play

Ammonite

Historisch liefdesdrama van Francis Lee (God’s Own Country) over de relatie tussen een paleontologe en een vrouw uit de hogere klasse. Met Kate Winslet en Saoirse Ronan.

Tijden & Tickets

Permanent hangt er een grijze sluier over Lyme Regis, een kleine badplaats met kalkstenen kliffen aan de Jurassic Coast in Dorset, Zuid-Engeland. Het is de geboorteplaats van Mary Anning, fossielenverzamelaarster en autodidact paleontologe. Op haar elfde ontdekte ze het fossiel van een ichtyosaurus.

De tweede film van Francis Lee (GOD'S OWN COUNTRY) is losjes gebaseerd op het leven van Anning. Het verhaal begint als een van de kopers van haar fossielen langskomt met zijn vrouw Charlotte, naar zijn zeggen ‘licht melancholisch na een stressvolle gebeurtenis in haar leven’, met de vraag of ze een tijd bij haar mag wonen. Na een aarzelende start ontwikkelt zich een intieme en hechte band. Onacceptabel in het Victoriaanse Engeland in de negentiende eeuw. Hun liefde lijkt een vlucht uit een door mannen gedomineerde wereld.
AMMONITE is meer dan een liefdesverhaal of het verhaal van een emancipatiestrijd. Net als bij een echte ammoniet, een spiraalvormig fossiel met vele kamers, verkennen we een deel van Annings leven. De film maakt nieuwsgierig naar deze bijzondere vrouw, die gelukkig nog tijdens haar leven erkenning kreeg voor haar baanbrekend werk in de paleontologie. (ej)

Kom je bij ons naar de film? Kom op tijd, maar niet te vroeg. Je hebt pas 15 minuten voor aanvang van de film toegang tot ons gebouw.

Francis Lee, VK, Australië, 2020, 120 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Kate Winslet, Saoirse Ronan, Gemma Jones, James McArdle.
Ammonite Ps 1 Jpg Sd Low 10568 1603881402