Play

Amigo Secreto (Secret Friend) + introductie - Engels ondertiteld

Documentaire over de dubieuze rol die de rechterlijke macht in Brazilië heeft gespeeld in de machtsovername door de extreemrechtse populist Jair Bolsonaro.

Tijden & Tickets

Het ging de goede kant op met de democratie in Brazilië, zeker toen in 2002 de populaire Luiz Inácio Lula da Silva tot president werd gekozen, een functie die hij tot eind 2010 zou bekleden. Na beschuldigingen van corruptie en fraude moest Lula evenwel het veld ruimen. Dat er aan de zaak een luchtje zat, werd al snel duidelijk toen journalisten van de kranten El País en The Intercept ontdekten dat een grote anti-corruptieoperatie door rechtse krachten misbruikt werd om politieke tegenstanders in diskrediet te brengen. Met name rechter Sergio Moro, later minister van Justitie onder Bolsonaro, speelde een dubieuze rol. In SECRET FRIEND laat Maria Augusta Ramos haarfijn zien hoe ‘lawfare’ – het gebruik van rechtspraak als wapen tegen politieke tegenstanders – een democratie kan uithollen.


Assistent-professor in Geschiedenis Pablo del Hierro zal de documentaire inleiden (voertaal: Engels). Hij is gespecialiseerd in internationale relaties tijdens de Koude Oorlog, met de nadruk op het proces van dekolonizatie en politieke historie in de twintigste eeuw. Hierin is hij gefocust op extreemrechtse bewegingen en neofascisme.

Maria Augusta Ramos, Brazilië, Duitsland, Nederland, 2022, 100 min. Portugees gesproken, Engels ondertiteld.