Play

American Honey

Een jonge vrouw laat haar bestaan in een Amerikaans trailerpark achter zich en reist mee met een losgeslagen bende tijdschriftverkopers. Maar biedt haar nieuwe wilde en vrije leven enig perspectief?

Tijden & Tickets

Als antwoord op deze vraag presenteert de Engelse regisseur Andrea Arnold (RED ROAD, FISH TANK, WUTHERING HEIGHTS) ons een ruim twee en een half uur durende roadmovie, die zich afspeelt in de Amerikaanse Midwest. Wilde drank-, drugs- en/of seksorgies worden afgewisseld met wonderlijke natuurbeelden en vergezichten over de prairies. Arnold liet in haar Engelse films al zien dat ze als weinig anderen het leven van jonge volwassenen weet te grijpen, zonder daar enig oordeel of sentiment aan te verbinden. Compromisloos toont ze ook in haar Amerikaanse debuut dat wat in eerste instantie bevrijdend lijkt, misschien wel leeg en uitzichtsloos is.

AMERICAN HONEY moet het niet hebben van een uitgebreid plot. Veel meer is het een meeslepende karakterstudie van jonge mensen op zoek naar geluk. Het veelvuldig filmen in kleine ruimtes, zoals het busje waarin het gezelschap rondtrekt, en het smalle beeldformaat onderstrepen het claustrofobisch gevoel dat het verhaal oproept. Winnaar van de Juryprijs in Cannes 2016. (jc)

Andrea Arnold, VK, VS, 2016, 158 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Sasha Lane, Shia LaBeouf, Riley Keough, McCaul Lombardi, Arielle Holmes.