Play

American Fiction

Scherpe satire over een Afro-Amerikaanse romanschrijver die uit frustratie besluit een boek vol clichés over zwarte Amerikanen te schrijven. En dat wordt een daverend succes. Winnaar van de Oscar voor beste bewerkte scenario.

Tijden & Tickets

Schrijver en academicus Monk wordt gek van alle afwijzingen van zijn complexe literaire werk. Zijn werk zou volgens uitgeverijen, om maar iets te noemen, niet ‘zwart’ genoeg zijn. Uit frustratie schrijft hij onder een pseudoniem een satirisch boek waarin elk cliché over Afro-Amerikanen dat hij zich maar kan indenken, voorkomt. Zijn agent stuurt het op naar een grote uitgever die een enorm voorschot aanbiedt. Monk kan het geld goed gebruiken, maar moet wel het monster onder ogen zien dat hijzelf heeft gecreëerd. Zwicht hij voor de cultuur die hij zo veracht?

Net als de roman ERASURE van Percival Everett, waarop de film is gebaseerd, levert AMERICAN FICTION kritiek op populaire mediarepresentaties van Afro-Amerikaanse levens. Tegelijkertijd komen zowel boek als film met een eigen visie op de positie van Afro-Amerikanen in de Amerikaanse cultuurindustrie. Deze jongleertruc slaagt bijzonder goed, wat ook te danken is aan de sterke cast en een flinke dosis humor. De film is genomineerd voor vijf Oscars, waaronder die voor beste film, beste mannelijke hoofdrol (Jeffrey Wright) en beste bewerkte scenario.

Het leek erop dat AMERICAN FICTION de Nederlandse bioscopen niet zou bereiken. Daarom zijn we extra blij dat we deze parel van een film in de aanloop naar het Oscarweekend toch een aantal keer mogen vertonen.

Cord Jefferson, VS, 2023, 117 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Jeffrey Wright, Tracee Ellis Ross, John Ortiz, Erika Alexander, Leslie Uggams..