Play

Amazing Grace

Ontroerende registratie van een briljant optreden van Aretha Franklin, een domineesdochter die op het hoogtepunt van haar carrière terugkeerde naar haar roots: de gospelmuziek.

Tijden & Tickets
Los Angeles, 1972. Onder begeleiding van een bevlogen koor en in aanwezigheid van talloze opmerkelijke gasten (onder wie haar vader en Mick Jagger) neemt Franklin in twee dagen haar legendarische album AMAZING GRACE op. Godzijdank zijn deze extatische sessies op film vastgelegd, al zagen ze door technische problemen tot op heden nooit het daglicht. Regisseur Sydney Pollack maakte tijdens de opnames namelijk een fout waardoor beeld en geluid niet synchroon liepen. Dankzij moderne technologie is dit onlangs rechtgetrokken.

Het resultaat is ultieme ontroering: met haar prachtige stem reikt Franklin naar God, terwijl de rest van de kerk huilend en schreeuwend volgt. Dit muzikale gebed leidt niet enkel tot kippenvel, maar zorgt ook voor een rotsvaste overtuiging dat Aretha inderdaad de beste zangeres ooit is. (wg)

Alan Elliott, Sydney Pollack, VS, 2019, 87 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Aretha Franklin, Reverand James Cleveland, Southern California Community Choir.
Doorlezer

‘Voor Aretha was Amazing Grace een artistiek statement. Veel serieuze popartiesten maakten in die tijd ambitieuze dubbelalbums met lange, vaak spiritueel getinte songs. Aretha dacht: dat kan ik ook, maar dan op mijn manier, vanuit mijn ­eigen ­traditie. En dus kwam ze met deze ­intense gospelplaat, niet opgenomen in een studio of popzaal, maar in een doodgewone ­Afro-Amerikaanse kerk, compleet met­ dominee, swingend koor en kerk­publiek. Dat geeft het geheel een onge­kende ­authenticiteit. En de verzameling muzikanten op het podium is fenomenaal.’ Lees het complete interview met Coregisseur Alan Elliott in VPRO Cinema hier.

Amazing Grace Ps 1 Jpg Sd Low 7735 1572426188