Play

Alliance Française Maastricht - Petit Paysan

Speciale voorstelling van de agrarische thriller PETIT PAYSAN, in samenwerking met de Alliance Française Maastricht. De film wordt ingeleid (voertaal: Nederlands) door Dr. Jack Post, mediawetenschapper aan de Universiteit Maastricht.  

Tijden & Tickets

Over de lezing:

Jack Post noemt de film een requiem voor de traditionele Franse boer met zijn kleinschalige boerderij, het typische Franse boerenland en zijn smakelijke boerenproducten zoals kaas, cider en wijn. De film van Charuel, die zelf een boerenzoon is, staat in een lange traditie van Franse films over het boerenleven. Mede aan de hand van het werk van de kunstcriticus John Berger over de Franse boer laat Jack Post zien dat PETIT PAYSAN het eindpunt verbeeldt van zowel de traditionele Franse boer, als van een traditie in de Franse cinema.

Tijdschema:  

19.00 uur: lezing Jack Post  
19.40 uur: pauze  
20.00 uur: film: PETIT PAYSAN  
21.30 uur: einde

Hubert Charue, 2017, 90 min. Frans gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Swann Arlaud, Sara Giraudeau, Isabelle Candelier, Bouli Lanners, Valentin Lespinasse.
Doorlezer

Over de film:  

De wereld van de jonge melkveehouder Pierre stort ineen als één van zijn dieren BSE (de ‘gekke koeienziekte’) blijkt te hebben. Ruiming van zijn vee dreigt, maar Pierre wil koste wat kost zijn dieren redden, en deinst daarbij nergens voor terug. Alles moet verborgen blijven voor de autoriteiten, waardoor Pierre meer en meer paranoïde trekjes krijgt.

Regisseur Hubert Charuel, opgegroeid op een boerderij, toont het harde leven van een uitstervend ras: echte boeren, die zich tegenover de bio-industrie moeten zien te handhaven. Het charisma van hoofdrolspeler Swann Arlaud draagt de hele film, die ondanks het rustige tempo uiterst spannend is en bij vlagen ook humoristisch. (gz)