Play

All the Beauty and the Bloodshed

Met de Gouden Leeuw in Venetië bekroonde documentaire van Laura Poitras (Citizenfour) over kunstenares Nan Goldin en haar strijd tegen de makers van de pijnstiller OxyContin.

Tijden & Tickets

Nan Goldin kende een bewogen jeugd. Haar moeder was psychisch niet in orde en indirect verantwoordelijk voor de zelfmoord van Nans zus Barbara. Toen Goldin begon te fotograferen, was ze vooral gericht op bewoners van smerige New Yorkse bohémien-appartementen en de homo- en biseksuele subcultuur. Als sekswerker kende ze het wereldje zelf ook. Gaandeweg werd haar werk steeds meer gewaardeerd en groeide Goldin uit tot een gevierd fotografe. Haar werk was kleurrijk, levenslustig, krachtig en mysterieus, met een buitengewoon oog voor compositie.

Het tweede deel van de documentaire volgt Goldins strijd tegen Purdue Pharma, een farmaceutisch familiebedrijf dat enorme sommen geld schonk aan musea, maar dat geld verdiende over de rug van gebruikers van de uiterst verslavende pijnstiller OxyContin. Voor een woedende Goldin, die zelf ook verslaafd raakte aan OxyContin, de aanleiding tot het maken van uiterst effectieve activistische kunst, waar musea wel op moesten reageren. Een spannende, treurige, maar uiteindelijk toch hoopgevende dijk van een film. (av)

Laura Poitras, VS, 2022, 122 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld.