Play

Alive Inside - Festival Vocallis

Ontroerende documentaire over een maatschappelijk werker die met een iPod langs verzorgingshuizen trekt, vastberaden om te bewijzen dat muziek kan helpen tegen alzheimer.

NB: Deze film is Engels gesproken en niet ondertiteld.
Tijden & Tickets

Waar vergrijzing toeneemt, neemt ook het aantal mensen met een haperend geheugen toe. Zo kampen in de Verenigde Staten momenteel zo’n miljoen bejaarden met dementie, in Nederland ruim 290.000 mensen. Muziek uit het verleden van deze patiënten blijkt verborgen schatten van het geheugen weer aan de oppervlakte te kunnen brengen.

In ALIVE INSIDE, winnaar van een publieksprijs tijdens Sundance, laat filmmaker Michael Rossato­-Bennett zich over een periode van drie jaar rondleiden door sociaal werker Dan Cohen, die met roerende voorbeelden uit de praktijk laat zien dat muziek echt een rol kan spelen in de strijd tegen dementie. De indrukwekkende resultaten van Cohens experimenten worden geduid in gesprekken met deskundigen, onder wie neuroloog Oliver Sacks en muzikant Bobby McFerrin. Maar ALIVE INSIDE mikt toch voornamelijk, eigenlijk net zoals muziek in het algemeen, op het hart van de kijker.

Michael Rossato-Bennett, VS, 2014, 78 min. Engels gesproken, zonder ondertiteling.