Alien (45th Anniversary)

Meesterlijke sciencefiction/horrorklassieker van Ridley Scott. Vaak gekopieerd, nooit overtroffen.

Tijden & Tickets

‘In space no one can hear you scream’, lezen we aan het eind van de trailer van ALIEN uit 1979. Toepasselijker dan deze kan een ‘aanbeveling’ voor een film bijna niet zijn. Want er is alle reden om te schreeuwen in het ruimteschip Nostromo, maar helpen doet het niet. De bemanningsleden van het schip worden uit hun slaaptoestand gewekt als van een verre planeet een SOS-signaal wordt opgepikt. Daar aangekomen treffen ze geen mensen aan, wel grote mysterieuze eieren die op uitkomen staan. Op de terugreis van de planeet blijkt een bemanningslid geïnfecteerd door één van de in de eieren uitgebroede wezens. Het is het begin van een zenuwslopend gevecht tussen de snel groter wordende alien en de jonge Sigourney Weaver in een voor die tijd ongebruikelijke heldenrol als de vrouwelijke commandant Ellen Ripley.

ALIEN is gemaakt met een minimaal budget. Dat weerhoudt de later groot geworden regisseur Ridley Scott er niet van een uiterst beklemmende en claustrofobische sfeer neer te zetten. Geluiden spelen daarin een belangrijke rol. Wie eenmaal de slijmerige geboorte heeft gehoord van het zwarte monster, zal dat niet gauw vergeten. (jc)

Ridley Scott, VK, VS, 1979, 117 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Sigourney Weaver, Tom Skerritt, John Hurt, Ian Holm, Harry Dean Stanton.