Play

Ali & Ava

Een vertederend, romantisch en muzikaal drama van Clio Barnard (The Selfish Giant) over een onmogelijke liefde in de grauwe industriestad Bradford.

Tijden & Tickets

In Bradford, Noord-Engeland, waar Barnard zelf geboren is en waar ook haar vorige vier films speelden, ontstaat een romance tussen de Brits-Pakistaanse Ali en een oudere vrouw van Ierse afkomst, Ava. Ali is een huisbaas en ex-dj die nog steeds samenwoont met zijn vrouw Runa, hoewel hij van haar wil scheiden. Ava, sterk maar gevoelig, en vijf keer oma, werkt als onderwijsassistent op een basisschool. Haar man is een jaar geleden overleden en ondanks regelmatige contacten met haar kinderen heeft ze zich nog nooit zo alleen gevoeld.

Ali en Ava ontmoeten elkaar als Ali een buurmeisje ophaalt van school. Daar biedt hij Ava spontaan een lift aan. De volgende keer dat Ali en Ava elkaar ontmoeten, heeft hij zijn koptelefoon op, met elektronische muziek; zij heeft folk op haar oordopjes. Met een beetje creativiteit vinden ze een manier om in elkaars gezelschap geleidelijk aan van hun tegenstrijdige muzikale voorkeuren te genieten. Dat staat symbool voor de liefdevolle relatie die tussen hen beiden groeit.

De tedere toenadering tussen deze twee mensen die zo verschillen in leeftijd, sociale klasse, culturele achtergrond én muzieksmaak, wordt gevoelvol neergezet, zonder te vervallen in een sociaal-cultureel drama. En die toenadering wordt ondersteund door de sterke, gevarieerde soundtrack. ALI & AVA werd genomineerd voor twee Bafta’s: beste Britse film en beste acteur. (bw)

Clio Barnard, VK, 2021, 95 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Adeel Akhtar, Claire Rushbrook, Ellora Tarchia, Shaun Thomas, Natalie Gavin..
Ali Ava ps 1 jpg sd low 62556d891f107