Alcarràs

Teder, sociaal-realistisch portret van een Spaanse boerenfamilie wier traditionele manier van leven wordt bedreigd. Winnaar van de Gouden Beer in Berlijn.

Laatste kans
Tijden & Tickets

Perziken of zonnepanelen, wat levert uiteindelijk meer op? Het lot van de familie Solé ligt beklonken in de uitkomst van deze koele berekening. De eigenaar overweegt namelijk hun perzikenboomgaard te verkopen. Hoewel ze al generaties lang het land bewerken, lijkt het in de Spaanse burgeroorlog gemaakte gentlemen’s agreement te zijn ingehaald door de wetten van de moderne tijd. Nu is het aan de familie Solé om het gevecht aan te gaan.

Je kunt ze bijna ruiken, deze prachtig gefilmde midzomerdagen ergens in Catalonië. Een volle weeïge mix van zomerse lucht, volrijpe perziken en de stoffige aarde van een zonovergoten platteland. Net als voor SUMMER 1993 keert de regisseur terug naar haar geboortegrond. Ook de acteurs zijn streekgenoten, niet-professionele acteurs die als geen ander weten wat het is om op het land te werken, en het dreigen te verliezen. Niet alleen een lust voor het oog, ook de diepere lagen maken ALCARRÀS tot een juweel van een film. (ej)

Carla Simón, Spanje, Italië, 2022, 119 min. Catalaans, Spaans & Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Jordi Pujol Dolcet, Anna Otin, Xènia Roset, Albert Bosch, Ainet Jounou.
Alcarr s ps 1 jpg sd low Photo by Llu s Tudela 62c2e2ebb1745