Play

Aguirre, der Zorn Gottes

Meesterwerk van avonturier Werner Herzog waarin de conquistador Aguirre in de Peruaanse jungle langzaam maar zeker zijn grip op de werkelijkheid verliest.

Tijden & Tickets

AGUIRRE, DER ZORN GOTTES past, net als zijn latere opus magnum FITZCARRALDO, perfect binnen de Herzog-methode. Bijna blind van ambitie en motivatie trekt hij met een filmcrew naar een onherbergzaam gebied om daar, vaak geplaagd door complicaties die te maken hebben met de natuur, zijn film te schieten. In logistiek opzicht problematisch, maar het levert onvergetelijke cinema op. In AGUIRRE… volgt hij de titelheld (Klaus Kinski, in de jaren zeventig zowel Herzogs muze als grootste vijand) in zijn zoektocht naar El Dorado, de legendarische stad van goud. Tegen de ontzagwekkende achtergrond van de jungle van Peru verandert zijn passie in obsessie, een overgang die niemand beter vorm kon geven dan de megalomane Kinski. 

Werner Herzog is zowel een dwaas als een held en in zijn films richt hij zich op vergelijkbare karakters. Het zijn mensen die onder extreme omstandigheden en met zeer uiteenlopende motieven plekken opzoeken waar de mens eigenlijk niets te zoeken heeft. Herzogs personages reizen af naar het einde van de aarde, onbevreesd om over de rand te vallen. In de ogen van de regisseur is de natuur onverschillig, en daarmee zet hij de mens constant op zijn plaats. (wg)

Werner Herzog, Duitsland, Mexico, Peru, 1972, 95 min. Duits, Quechua & Spaans gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Klaus Kinski, Helena Rojo, Del Negro, Ruy Guerra, Peter Berling.