Play

Adieu Les Cons

Komisch drama met Virginie Efira over een ernstig zieke vrouw die – in gezelschap van een blinde archivaris en een vijftiger met een burn-out – op zoek gaat naar haar zoon.

Tijden & Tickets

ADIEU LES CONS is een onderhoudend komisch drama van Albert Dupontel met Virginie Efira (later dit jaar ook te zien in Paul Verhoevens BENEDETTA) in de hoofdrol. Als de 43-jarige Suze Trappet te horen krijgt dat ze terminaal ziek is, besluit ze op zoek te gaan naar haar zoon die ze op haar vijftiende heeft moeten achterlaten. Tijdens haar zoektocht door de bureaucratie ontmoet ze de vijftiger Jean-Baptiste Cuchas, een IT-expert die kampt met een ernstige burn-out als gevolg van het feit dat hij ontslagen is, en de blinde archivaris Serge Blin, Met z’n drieën beginnen ze aan een spectaculaire, onwaarschijnlijke zoektocht.

De film laveert – soms op een bijna slapstickachtige manier – tussen thema’s en genres, tussen vreugde en verdriet. Het is een reflectie op ons bestaan, onze plaats in de maatschappij en de rol die we erin willen spelen. Maar dat alles gebracht met energie en visuele hoogstandjes.

ADIEU LES CONS was ondanks de coronamaatregelen een kassucces in Frankijk en won dit jaar zeven Césars, waaronder die voor beste film, beste regisseur en beste originele scenario. (bw)

Albert Dupontel, Frankrijk, 2020, 87 min. Frans gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Virginie Efira, Albert Dupontel, Nicolas Marié, Jackie Berroyer, Philippe Uchan.
Adieu les cons ps 1 jpg sd low 60db072ccdcb0